Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La ultraderecha global se vuelca en las elecciones europeas
Las mujeres retrasan la maternidad por la economía y por no encontrar hombres
OPINIÓN | 'Una juventud frustrada', por Enric González

Augmenta l'albirament de dofins a l'entorn del parc natural de Serra Gelada de la Marina Baixa

Dofins davant les platges de Benidorm.

Toni Cuquerella

0

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha comptabilitzat la xifra de 31 contactes amb dofins durant 2023 a l'entorn del parc natural de Serra Gelada.

En aquest sentit, el director general de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida ha destacat que “després d'un descens d'albiraments en 2022, s'ha produït un augment de cetacis en aquesta zona durant 2023”. I, ha afegit que “és molt probable, que aquesta variació estiga més vinculada a la menor aportació de les observacions de particulars, que a una disminució real de la presència d'aquesta espècie en la zona”.

En total s'han registrat 31 contactes amb cetacis en 2023, d'aquestes observacions, 28 corresponen a l'àmbit marí del parc natural, 2 a la zona marina de la Vila Joiosa i una altra enfront del Parc Natural del Penyal d’Ifac a Calp, tots ells corresponents al dofí mular (Tursiops truncatus).

Des de l'any 2000, el personal de la Conselleria de Medi Ambient, primer vinculats a la ZEPA ES0000121 Illots de Benidorm i Serra Gelada i més tard al Parc Natural de la Serra Gelada i el seu entorn litoral, realitza i recopilant les observacions de cetacis aquesta la zona marina.

D'entre totes les espècies observades destaca per la seua regularitat i quantitat d'individus el dofí mular (Tursiops truncatus), conegut localment com marroc, “que segons diferents estudis sembla posseir en aquesta franja litoral, un grup poblacional relativament estable”, ha matisat Raúl Mèrida.

Igual que en anys anteriors, durant 2023 el personal del parc natural, especialment l'Equip de Guardacostes dels Espais Naturals Protegits Marins de la Comunitat Valenciana, s'encarrega de recopilar no sols les observacions que aquest servei realitza, sinó també les que li transmeten ciutadans vinculats a la zona marina del parc natural. “Totes les dades s'analitzen per a poder traçar els informes de l'activitat d'aquesta espècie en el seu hàbitat natural”, ha afegit el director general.

D'altra banda, i segons l'època de l'any, els contactes amb dofins en les aigües del parc natural en 2023 disminueixen sensiblement des de finals d'estiu fins a inicis de la primavera, i s'aconsegueix el màxim d'albiraments el mes de juny.

A més, les observacions de cries de diferents edats es concentren durant els primers sis mesos de l'any, amb xifres similars en tots aquests mesos. Encara que, la proporció de cries en les observacions varia entre anys, sent major en 2021 (59,37%) i més baixa en 2023 (38,71%).

La grandària mitjana dels grups de dofins observats és de 5 exemplars, xifra menor que en anys precedents i no sobrepassen durant 2023, els 13 exemplars de dofins en un sol grup.

Etiquetas
stats